debitare CNCCand cineva trebuie sa aleaga procesul de debitare CNC isi asuma o responsabilitate mare, fiindca este posibil ca de aceasta decizie sa depinda profitabilitatea liniei de fabricatie. In luarea deciziei sunt o serie de parametrii si criterii care, analizate corect, conduc la alegerea potrivita.

Haideti sa vedem care sunt criteriile care pot afecta decizia:

In primul rand trebuie analizata grosimea materialului care va fi debitat. Exista nomenclatoare care dau recomandari la alegerea procedeului de debitare CNC in functie de material si grosime. Aceste recomandari vin din partea producatorilor de capete de taiere, unde este specificata calitatea de debitare la diferite grosimi, cum ar fi:

  • Tabla supersubtire, pana la 2 mm, proces de debitare recomandat – laser.
  • Tabla subtire intre 2-3,2 mm, proces de taiere recomandat – plasma sau laser.
  • Tabla subtire intre 3,2 – 6,4 mm, este recomandata utilizarea masinilor cu jet de apă, plasma sau laser.
  • Tabla cu grosime medie, intre 6,4- 32 mm, se recomanda folosirea masinilor CNC cu plasma, oxigaz sau jet de apa
  • Tabla groasa intre 32-100 mm se pot folosi masini de debitare cu oxigaz sau jet de apa
  • Tabla groasa de peste 100 mm este recomandata utilizarea exclusiva a masinilor CNC cu debitare oxigaz.

Al doilea criteriu care influenteaza decizia este calitatea muchiilor de taiere rezultate prin procesul de debitare CNC. Fiecare procedeu de debitare CNC are caracteristicile de functionare optima, sunt recomandate pana la o grosime anume, datorita supraincalzirii zonei de taiere. Prin aceasta supraincalzire se pot produce neplaneitati, modificari in structura materialului, decolorare. Trebuie verificate care sunt limitele admise, care sunt tolerantele care inca se incadreaza conform proiectului.

Daca s-au stabilit acesti parametrii si exista o decizie preliminara, trebuie analizat procesul si prin prisma productivitatii si al costurilor. Daca este mai importanta rapiditatea, nu este recomandata folosirea masinilor cu debitare CNC prin jet de apa, iar daca costul productiei este factorul decizional, atunci trebuie optat pentru masinile CNC cu debitare oxigaz.